Wonen Limburg heet statushouders welkom thuis

esther

Meer dan 250 vergunninghouders uit heel Limburg waren donderdagmiddag 18 mei bij ons te gast. Een middag die volledig in het teken stond van kennismaken met de nieuwe Nederlanders die de afgelopen twee jaar via ons gehuisvest zijn.

Welkom Thuis

“Hoe bevalt ’t wonen?”
De afgelopen jaren heeft Wonen Limburg, net als andere woningcorporaties, en in samenspraak met de verschillende gemeenten, diverse statushouders in haar woningen verwelkomd. Ger Peeters, bestuurder: ”Dat we nieuwe bewoners welkom heten in hun huis, dat is natuurlijk normaal. Toch merken we dat het nogal eens lastig is om bij onze nieuwe Nederlanders op te halen hoe het wonen in Nederland, in hun straat, wijk of huis hun écht bevalt. Vandaar dat we ze uitgenodigd hebben om het hier eens samen over te hebben.”

De middag draaide uiteindelijk om meer dan wonen. Het gaat vooral ook om samen zijn, elkaar beter leren kennen, voorlichting over werk en onderwijs, verhalen vertellen, samen koken, eten en muziek maken. Een ontspannen middag waarin alle ruimte is voor wederzijdse nieuwsgierigheid en goede gesprekken.

Dialoog voeren
“Soms moet je er een speciaal evenement voor optuigen om dit soort verbindingen te realiseren”, vult bestuurder Wim Hazeu aan. “Dat gaat niet altijd vanzelf. Samen met een aantal statushouders en ketenpartners hebben we ons best gedaan om een zo divers mogelijk programma neer te zetten waarbij aan alles gedacht is: tolken, kinderspellen, noem maar op. Om uiteindelijk die zo belangrijke dialoog met elkaar te voeren.”

Zaadjes planten
De Welkom Thuis dag voor Statushouders werd dit jaar voor het eerst georganiseerd. De opkomst was hoog en het enthousiasme groot. Toch is nog niet gezegd dat dit een jaarlijks terugkerend evenement wordt. Peeters: “We hebben deze middag veel gesprekken gevoerd. Dat varieerde van verhalen over het thuisland, hulp bij inschrijven voor een woning tot vragen over het plaatsen van een trap. Het belangrijkste is dat we de contacten die we vandaag gelegd hebben, vasthouden en zo waardevol mogelijk maken. De relatie ligt er nu, de zaadjes zijn geplant.

Uitgelicht

Zoeken