jessica
Zware wateroverlast door piekbuien. Dankzij de klimaatverandering komt dit de laatste jaren steeds vaker voor in Nederland. Een groene verticale waterbuffer kan overlast voorkomen en tegelijkertijd het waardevolle regenwater opvangen. Bewoners van een woongebouw aan de Noordsingel in Horst aan de Maas gaan het binnenkort ervaren. Wonen Limburg heeft samen met de gemeente Horst aan de Maas en bedenkers Twan van Hagen en Ruud Derks de handen ineen geslagen en realiseren er als pilot een slimme verticale regentuin. Een primeur in Nederland!
Een verticale tuin op zich is natuurlijk niet nieuw. Die zien we wel vaker. Maar de verticale regentuin in Horst is een uniek en slim wateropvangsysteem. Dankzij de koppeling met weersvoorspelling-programma’s, kan het systeem in droge tijden water extra vasthouden en in natte periodes het water juist lozen. Hierdoor wordt het regenwater optimaal gebruikt. Een uniek systeem, dat nog nergens in Nederland op deze manier toegepast wordt. Een bijzonder experiment dus in Horst.
De verticale regentuin is een idee van landschapsarchitect en duurzaamheidsspecialist Twan van Hagen en technicus Ruud Derks. Het is hun droom om steden te vergroenen en het wateroverlastprobleem definitief de wereld uit te helpen. De reden waarom gekozen is voor deze locatie aan de Noordsingel in Horst, is dat in deze omgeving een hoog risico op wateroverlast is.
Gisteravond zijn de eerste bewoners meegenomen in het plan voor de verticale tuin tegen hun woongebouw. De eerste reacties waren positief. Een van de bewoonsters geeft aan: “Het is wel heel nieuw. Maar het ziet er mooi uit.“
Welke planten tegen de tuin omhoog gaan groeien, bepalen de bewoners van het gebouw aan de Noordsingel. Zij mogen een keuze maken uit diverse soorten begroeiing, zoals bloeiende of zelfs eetbare planten. En ze worden ook gevraagd om mee te denken hoe de gevel - voordat de planten gegroeid zijn - er mooi uit kan komen te zien.
Volgens Wonen Limburg vraagt de toenemende problematiek rondom hittestress, verstening en wateroverlast des te meer om vergroening en goed stedelijk waterbeheer. Bestuurder Wim Hazeu: “Wonen Limburg zoekt hierbij graag de samenwerking met experts en gemeenten. Alleen gezamenlijk kunnen we deze opgave aan. Hier in Horst zijn ze daar gelukkig net zo enthousiast over als wij.”
De gemeente Horst aan de Maas juicht duurzame initiatieven toe en met name die initiatieven die een bijdrage leveren aan het voorkomen van hittestress. “Dit is een mooi voorbeeld van hoe je de warmte rondom een gebouw tijdens hoge temperaturen toch positief kunt beïnvloeden om zo hittestress te voorkomen. Daarnaast zorgt het groen ook voor een positieve beleving en is het ook goed tegen fijnstof”, geeft wethouder Eric Beurskens aan.
De bewoners gaan nu aan de slag met het kiezen van de begroeiing en de aankleding van de kale gevel, om tot een eerste ontwerpvoorstel te komen. Wanneer de verticale regentuin daadwerkelijk te bewonderen is, is onder andere nog afhankelijk van de vergunningverlening. Maar volgens planning is het systeem in het voorjaar van 2020 klaar.
Deel deze pagina op