Staatssecretaris Blokhuis tijdens bezoek Venray: “Opzet Schuttersveld is bijna utopisch”

ine

Op maandag 18 november bracht Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) een bezoek aan Blitterswijck en Venray waar hij onder leiding van Wonen Limburg een aantal projecten bezocht en in gesprek ging met samenwerkingspartners en huurders.

blokhuis

Van Housing First naar zelfstandig wonen
In Blitterswijck heeft Blokhuis een woning bezocht waar hij in gesprek is gegaan met de bewoner die onder de vlag van Housing first passende huisvesting heeft gevonden. Housing First is een vorm van wonen met ambulante, intensieve begeleiding en bedoeld voor dakloze mensen met meervoudige problemen, waarbij de toewijzing van een woning de start is van een traject waarbij zelfstandig wonen het doel is.  

Verregaande samenwerking in Schuttersveld
Na zijn bezoek aan Blitterswijck is het gezelschap doorgereden naar het voormalig verzorgingshuis Schuttersveld waar samen wonen, zorgen en werken onder één dak plaatsvinden. Schuttersveld vormt al jaren een centrale plek in de wijk. Met de nieuwe invulling van kompaswoningen en maatschappelijke partners is deze functie blijven bestaan. Schuttersveld biedt perspectief voor alle bewoners in de wijk. Er is met de staatssecretaris en de samenwerkingspartners (Unik, MET ggz, Wauw speciaal voor jou!, Buro Andersom, Stichting Kapstok en gemeente), gesproken over de verschillende woonvormen en doelgroepen die in het Schuttersveld wonen en hoe zij deze samenwerking mogelijk maken. 

Voorbij de crisis vanuit het Herstelhuis
Na de uitleg over het Schuttersveld is er een bezoek gebracht aan het Herstelhuis welke zich op de 1e verdieping van het Schuttersveld bevindt. In het Herstelhuis kunnen mensen met psychische problemen die vastlopen in hun eigen huis, leven en/of omgeving, maximaal 14 dagen bijkomen. Even afstand nemen en rust vinden.  Ze kunnen er praten met ervaringsdeskundigen die zijn opgeleid tot hulpverlener. Of met lotgenoten die ook tijdelijk in één van de vier kamers van het Venrayse Herstelhuis logeren. Een kort verblijf in het Herstelhuis kan ervoor zorgen dat een crisis of opname in een kliniek niet meer nodig hoeft te zijn. Venray heeft het eerste herstelhuis van Nederland. 

Thuisgevoel voor iedereen
De staatssecretaris gaf aan een goed beeld te hebben gekregen van de effecten van de ambulantisering op onze gezamenlijke omgeving en de rol die Wonen Limburg pakt om het thuis-gevoel weer van iedereen te laten zijn. 

Uitgelicht

Zoeken