Een nieuwe woonplek dankzij delen of ruilen

Marian Gielen

De komende jaren hebben we in Limburg veel nieuwe woonplekken nodig. Dat betekent niet automatisch dat we ook zoveel huizen kunnen bouwen. "Daarom denken we ook na over andere manieren om voor nieuwe woonplekken te zorgen", vertelt Thomas Deckers van de buurtwinkel in Horst. "Mensen kunnen een huis bijvoorbeeld ruilen." Of met elkaar delen.

Fijne woonplek
Veel mensen zoeken een fijne woonplek, maar misschien hoeft dit niet per se een heel huis te zijn. Er zijn bijvoorbeeld jongeren die graag een huis met elkaar delen. Of mensen met een zorgvraag die onder één dak willen wonen met iemand die een stukje van de zorg op zich neemt.

Ingewikkeld verhaal
Een huis delen is nu niet zo makkelijk. Het huurcontract en allerlei regels maken het een ingewikkeld verhaal. Maar we denken er wel over na of we dit gemakkelijker kunnen maken.

Vriendencontract
Een van de ideeën die we onderzoeken, is een ‘vriendencontract’. Een aantal mensen ‘deelt’ dan een huurcontract. Ze hebben allemaal een eigen kamer in huis, maar delen de keuken en de badkamer. Dit kan bijvoorbeeld voor jongeren een mooie en betaalbare oplossing zijn.

Ruilen kan ook!
Soms hebben mensen al een woonplek, maar zoeken ze een ander thuis. Het is dan niet altijd nodig om een nieuw huis te bouwen. Hoe zit dat? Stel: een oudere bewoner wil graag verhuizen. Hij is alleen en zijn huis is hem te groot geworden. Iets verderop in de wijk woont een jong gezin. Zij willen graag van hun appartement verhuizen naar een groter huis. Deze twee huishoudens zijn allebei op zoek naar een nieuwe woonplek. Een huizenruil kan dan een oplossing zijn.

Regelmatig verzoek
Een huizenruil is al mogelijk bij Wonen Limburg. Maar het gebeurt nog niet zo vaak. Thomas Deckers en zijn collega’s van de buurtwinkel in Horst willen daar verandering in brengen. “We krijgen regelmatig bewoners in de buurtwinkel die informeren naar huizenruil”, vertelt hij. “Daarom hadden we al een prikbord waarop mensen hun huis konden ‘aanbieden’. Jammer genoeg leverde dat nauwelijks resultaat op.”
Thomas

Huizenruilbijeenkomst
Lang niet alle bewoners komen weleens in de buurtwinkel. Daarom bedachten Thomas en zijn collega’s een andere manier om huizenruil onder de aandacht te brengen. Rond deze tijd organiseren ze als proef een huizenruilbijeenkomst voor mensen die een huis huren in de gemeente Horst aan de Maas. Thomas: “Daar krijgen bewoners informatie en kunnen ze hun wensen aangeven. Hopelijk kunnen we bewoners dan aan elkaar koppelen.”

Het verschil maken
Huizenruil heeft een paar grote voordelen. Er zijn twee huishoudens tegelijkertijd geholpen. En mensen kunnen zonder lange inschrijftijd toch een passend huis vinden. Thomas: “We hopen op een mooi resultaat. Zelfs als we maar één huizenruil voor elkaar krijgen, maken we toch mooi het verschil voor twee huishoudens!”

Hoe denkt u over het delen van huizen?
De komende tijd doen we verder onderzoek naar het delen van een huis. We zijn alvast benieuwd hoe u erover denkt. Zou u een huis willen delen met mensen van buiten uw huishouden? Waarom ziet u dat wel of niet zitten? Laat het ons weten! Stuur een mail naar indebuurtvan@wonenlimburg.nl.

Uitgelicht

Zoeken