U hoort het vast wel eens op tv. Of u leest het in de krant: de komende jaren moeten er heel veel huizen worden gebouwd. In heel Nederland wel 900.000. Dat betekent dat er ook in Limburg behoorlijk wat nieuwe woonplekken bij moeten komen. Ruim 26.000 om precies te zijn.
Nout Smits is projectleider bij Barli. Dat bedrijf maakt houten huizen, onder andere voor Wonen Limburg.
We moeten de komende jaren niet alleen voor veel woonplekken zorgen. Het moeten vooral fijne woonplekken zijn. Daarvoor wordt een goede samenwerking met zorgorganisaties steeds belangrijker.
We moeten de komende jaren behoorlijk wat huizen bouwen. Die staan er niet van de ene op de andere dag. We kijken heel goed waar we willen bouwen. En waarom. Ze moeten altijd passen in het plaatje van een wijk of buurt als geheel. Maar als we die beslissing hebben genomen, dan kan het snel gaan. Er zijn namelijk manieren om heel snel én goed te bouwen.
De komende jaren hebben we in Limburg veel nieuwe woonplekken nodig. Dat betekent niet automatisch dat we ook zoveel huizen kunnen bouwen. "Daarom denken we ook na over andere manieren om voor nieuwe woonplekken te zorgen", vertelt Thomas Deckers van de buurtwinkel in Horst. "Mensen kunnen een huis bijvoorbeeld ruilen." Of met elkaar delen.
Fleur Janssen vond na haar studie in Maastricht een mooie baan aan de universiteit. Via Wonen Limburg Accent huurt ze nu een appartement aan de Groene Loper in die stad.