Prefab bouwen: meer doen met minder

Marian Gielen

We moeten de komende jaren behoorlijk wat huizen bouwen. Die staan er niet van de ene op de andere dag. We kijken heel goed waar we willen bouwen. En waarom. Ze moeten altijd passen in het plaatje van een wijk of buurt als geheel. Maar als we die beslissing hebben genomen, dan kan het snel gaan. Er zijn namelijk manieren om heel snel én goed te bouwen.

Echt vakwerk
Als u wel eens langs een bouwplaats bent gelopen, dan kent u het beeld: bouwvakkers die druk zijn met beton storten en muren metselen. Echt vakwerk en mooi om te zien. Maar het kost ook veel tijd. En als het erg koud of nat wordt, kan het werk niet altijd doorgaan.

Drie keer zo snel
Om genoeg huizen te kunnen bouwen, werken veel bouwbedrijven tegenwoordig op een andere manier. Ze maken grote delen van huizen al in een fabriek. Prefab heet dat. Die delen gaan dan op een grote vrachtwagen naar de bouwplaats. Daar worden ze op hun plek gezet. Zo kunnen ze soms wel drie keer zo snel bouwen!
Foto Jeffry
Slimmer bouwen
Jeffry Savelkoul is directeur van BAM Wonen. Dat is een groot bouwbedrijf dat ook voor Wonen Limburg werkt. “We hebben in de bouw te maken met twee dingen”, legt hij uit. “In de eerste plaats moet er heel veel worden gebouwd. In de tweede plaats kunnen we steeds minder mensen vinden die in de bouw komen werken. We moeten dus slimmer gaan bouwen.”

Nooit te nat, te warm of te koud
BAM Wonen bouwt daarom steeds meer prefab-huizen. Dat heeft veel voordelen. Jeffry: “In een fabriek is het nooit te nat, te warm of te koud. We hebben dus nooit te maken met vertraging door het weer. Bovendien gaat het veel sneller. Een muur hoeft niet meer steen voor steen te worden gemetseld, maar komt zo uit de fabriek. Daardoor is er veel minder en veel korter werk op de bouwplaats. Dat is ook nog eens fijn voor de buurt. Want er is minder overlast.”

Foto fabriek
Een huis uit de fabriek?
Het klinkt best gek: een huis uit een fabriek. En een huis dat je na een tijd kunt verplaatsen. U denkt misschien: ziet dat er wel mooi uit? En hoe is de kwaliteit? Gelukkig zit dat wel goed. Juist omdat ze uit de fabriek komen, zijn prefab-huizen nog beter dan andere huizen. Op de bouw heb je namelijk last van vocht en kou. In de fabriek zijn de omstandigheden altijd perfect. En alle prefab-huizen hebben hun eigen ontwerp. Ze zien er eigenlijk net zo uit als de huizen bij u in de buurt. Een hartstikke mooie oplossing dus!

Vier maanden
Het team van Jeffry bouwt voor Wonen Limburg bijvoorbeeld nieuwe huizen in Maasbree. “Daar hebben we ongeveer vier maanden voor nodig”, vertelt hij. “Terwijl dat met ‘gewone’ bouw misschien wel een jaar zou duren. Met dezelfde mensen kunnen we nu dus drie keer zo veel huizen bouwen. Zo helpen we extra veel mensen in Limburg aan een fijn thuis.”

Een houten huis
Een andere manier van bouwen is houtbouw. Ook houten huizen kunnen in een fabriek worden gemaakt. Bij het bedrijf Barli worden bijzondere houten huizen gebouwd, ook voor Wonen Limburg. Projectleider Nout Smits: “Onze huizen komen kant-en-klaar uit de fabriek, als een soort grote legoblokken. Het laatste project voor Wonen Limburg stond in een paar weken op zijn plek!” 
Nout in fabriek

Heel duurzaam
Het mooie van houten huizen is dat ze ook nog eens heel duurzaam zijn. En ze kunnen ook nog eens energieneutraal worden gemaakt. Dat betekent dat ze niet meer energie verbruiken dan ze zelf kunnen opwekken.

Uit elkaar halen en verplaatsen
De huizen van Barli hebben nog iets bijzonders. Omdat ze uit een soort grote legoblokken bestaan, kunnen ze ook weer uit elkaar worden gehaald. Nout: “Ze kunnen dus dertig jaar op een plek staan. Maar je kunt ze ook na vijftien jaar verplaatsen. Dat is heel handig als er tijdelijk ergens woonruimte te weinig is.”
Barli woningen

“Een lekker huis voor ons tweeën”
Tobias Borst woont in een Barli-huis in Maasbracht. Om de doorstroming te bevorderen, krijgen bewoners hier een contract van twee jaar. “Mijn ouders wonen in Maasbracht, en via-via hoorde ik over dit project”, vertelt hij. “Zeker met huurtoeslag is dit voor een student goed betaalbaar. Het is niet groot, maar er zijn creatieve manieren om van een kleine ruimte toch een leuk thuis te maken.”
Tobias barli

Extra opbergruimte
Tobias gebruikt een opbergkist als salontafel. En in de bank heeft hij ook extra opbergruimte. “Ik woon alleen en heb regelmatig mijn vriendin over de vloer”, vertelt hij. “Voor ons samen is het een lekker huis voor ons tweeën. Het voordeel van een compact huis is bovendien dat je er weinig aan hoeft te doen. De komende twee jaar zit ik hier dus prima op mijn plek.”
 

Uitgelicht

Zoeken