Marian Gielen
Arte Colder (Enschede, 1985) kijkt bij zijn creatieve uitspattingen als beeldend kunstenaar ook naar duurzaamheid. Hij is fel tegenstander van de wegwerpcultuur en knapt graag dingen op of gebruikt oude materialen opnieuw. Dat heeft hij van zijn ouders; ze waren heel begaan met het milieu en hadden een enorme drive om zelfvoorzienend te wonen. Dat betekende dat er in hun leefwereld zoveel mogelijk gebruik werd gemaakt van natuurlijke materialen en dat dingen niet snel werden weggegooid. Met de paplepel ingegoten dus.
Vertrouwen in eeuwenoude ambacht
“Ik ben geen activist. Ik ben van mening dat als je ergens voor staat, het mooi is als je dat ook daadwerkelijk laat zien”, vertelt Arte. Arte woonde als kind met zijn ouders in een ecologische wijk waar regenwater werd opgevangen, er met lemen wanden werd gebouwd en er al voorzichtig geëxperimenteerd werd met zonnepanelen. Dat was in die tijd, de jaren 90, erg vooruitstrevend. Zijn meest inspirerende herinnering wat betreft duurzaamheid is dat zijn vader met een aantal vrienden de ‘strijd’ aanging met de TU in Enschede. Ze wilden laten zien dat isolatiemateriaal ook geproduceerd kon worden zonder chemische toevoegingen en met alleen maar natuurlijke grondstoffen. En zo werd een isolatiemateriaal ontwikkeld met onder andere stro en leem. Dat was voor Arte een eyeopener; eeuwenoude ambacht en het gebruik van zeer duurzame materialen werkte dus. Zelfs nog beter dan hypermodern brandvertragend materiaal.
Mogelijkheden zien in dingen
Arte ziet het als een uitdaging om te kijken hoe hij dingen kan hergebruiken of op kan knappen. “Ik beleef er plezier aan als er geen, of zo weinig mogelijk verspilling is.” Hij kijkt naar de mogelijkheden van dingen en probeert ze op waarde te schatten. En dan zie je kansen. De komende maanden lichten we een aantal zaken uit die Arte heeft opgeknapt of hergebruikt en lezen we hoe hij dat heeft gedaan. We starten met een mooi verhaal over een oude, houten vloer die Arte uit een kroeg heeft gesloopt en vervolgens zo bewerkt heeft, dat deze nu prachtig in zijn appartement ligt. Wellicht opent dat onze ogen nog een beetje meer over hoe wij zelf een steentje kunnen bijdragen aan een beter milieu.
Bij Wonen Limburg staat duurzaamheid hoog in het vaandel. De afgelopen vier jaar hebben we 4.000 woningen verduurzaamd. En de komende twee jaar gaan we nog zo’n 2.000 woningen voorzien van een energetische renovatie, en dat zonder huurverhoging voor onze bewoners. Duurzaamheid gaat ook over mobiliteit. Onze medewerkers rijden geen zakelijke kilometers met eigen vervoer; voor korte afstanden worden (elektrische) fietsen ingezet en met de werknemers spraken we af dat zij minstens 10% van hun dagelijkse woon-werkverkeer ‘groen reizen’.
#duurzamesamenleving #betermilieu #gewoondoen #thuisinjebuurt
Deel deze pagina op