Wij vinden het belangrijk dat iedereen zich Thuis voelt In zijn wijk of buurt. En dat mensen klaar staan voor elkaar wanneer dat nodig is. Door de veranderende maatschappij zien we dat dit lastiger wordt. Daarom willen we iedereen graag helpen bij het Thuis voelen In je buurt of wijk. Dit houdt in dat we naar je luisteren, tijd voor je maken en samen bekijken wat nodig is om je woongeluk nog beter te maken. Dat kan op verschillende manieren. We kunnen je helpen met het opstarten van nieuwe initiatieven door je met de juiste mensen of netwerken in contact te brengen. Of door jouw ideeën om bestaande dingen anders te doen, net die noodzakelijke steun te geven. Het is maar net wat je nodig hebt om verder te kunnen. We ontmoeten je graag in onze buurtwinkel en we komen ook met plezier bij jouw thuis. Of je belt ons gewoon. Laten we samen het verschil maken en zorgen voor meer woongeluk in jouw buurt of wijk. Welkom thuis!
Hieronder leest u de verhalen van die ontmoetingen.
Arte Colder (Enschede, 1985) kijkt bij zijn creatieve uitspattingen als beeldend kunstenaar ook naar duurzaamheid. Hij is fel tegenstander van de wegwerpcultuur en knapt graag dingen op of gebruikt oude materialen opnieuw. Dat heeft hij van zijn ouders; ze waren heel begaan met het milieu en hadden een enorme drive om zelfvoorzienend te wonen. Dat betekende dat er in hun leefwereld zoveel mogelijk gebruik werd gemaakt van natuurlijke materialen en dat dingen niet snel werden weggegooid. Met de paplepel ingegoten dus.
De voortuin verraadt waar ze woont. Het krioelt er van de plantjes en er staat een fraai insectenhotel. Het tuintje valt op in de wijk Centrum-West waar veel mensen kiezen voor hoofdzakelijk stenen of tegels met hier en daar wat groen. Het is de voortuin van Evelyn, initiatiefneemster van het voedselbos in Venray. Ze had een droom en heeft deze gedeeld in de Thuis In – sessie in 2018 in Centrum-West, waarbij dromen, wensen en ideeën van bewoners werden opgehaald.
Vanuit Cultuurimpuls, waar onze collega Martin Delhij namens Wonen Limburg bij betrokken is, vond vrijdag 2 april de aftrap plaats van 'de ontaarde boom'.
Roos Celik heeft een eigen kapsalon in een pand van Wonen Limburg. We gingen met haar in gesprek over wat de coronatijd voor haar zaak betekent.
Wonen Limburg wil mensen een thuis bieden. Dat is meer dan een goed en betaalbaar huis in een fijne omgeving.
Anne Kies is voorzitster van de bewonerscommissie Poort van Limburg in Weert. Ze vertelt over het afnemen van de sociale contacten in het complex door corona-angst en wat je daaraan kunt doen.
Het laatste verhaal uit de Norbertuswijk. Weer te mooi is om te laten liggen. We hebben dit opgetekend om andere mensen te inspireren.
Een verhaal dat te mooi is om te laten liggen. We hebben dit opgetekend om andere mensen te inspireren.
Een verhaal dat te mooi is om te laten liggen. We hebben dit opgetekend om andere mensen te inspireren.
Op 1,5 meter ontmoeten. Hoe doe je dat?
“We konden niet goed met onze scootmobiels uitrijden, omdat er een scooter breed geparkeerd stond. We waren zo bang dat we met de scooter schade zouden aanrichten! Maar durfden het niet goed aan te kaarten. Heidi van Wonen Limburg hielp ons met een briefje. Dit hebben we op het zadel geplakt. We zijn zo blij dat we dit gedaan hebben. Volgende keer doen we het gewoon zelf!”. Riet en Riet, Gouden Leeuwplein in Venray
Wat is nodig voor een geslaagde Thuis In - middag?
Als dochter van een Afro-Amerikaanse bevrijdingssoldaat en een Nederlandse moeder heeft Trudy Habets zich lange tijd anders gevoeld. “Als heel klein kind niet, ik wist niet beter. Maar na mijn zevende zag ik toch wel dat ik er anders uitzag met mijn donkere krullen en getinte huidskleur”. En dat zagen anderen ook. Haar gemengde afkomst en de worsteling die daarmee gepaard ging, hebben ervoor gezorgd dat ze het belangrijk vindt dat alle nationaliteiten zich thuis voelen in Nederland. En daar zet ze zich met hart en ziel voor in. Een van haar projecten is het Hofjeswonen van Wonen Limburg in Weert.
Hij heeft precies de uitstraling die je graag ziet bij een man op leeftijd: vriendelijk, spontaan, goedlachs en lief. Piet Adriaens (80) woont sinds tien jaar in een appartement van Wonen Limburg aan de Driesveldlaan. Piet houdt ervan om mensen te ontmoeten en mensen te verbinden met elkaar. Zo was hij jarenlang lid van de bewonerscommissie. Al tien jaar lang komt hij iedere dinsdagochtend naar de buurtwinkel in Weert om daar een kop koffie te drinken en een krantje te lezen. “Ik ga weleens bij een neef in de buurt op bezoek en dan loop ik langs de buurtwinkel van Wonen Limburg. Dan zie ik de meisjes kijken vanachter het raam en krijg ik daarna de vraag of ik ze niet vergeten ben!”, lacht Piet.