Bij duurzaamheid denkt u misschien al snel aan dubbelglas en zonnepanelen op het dak. Maar duurzaamheid staat voor meer: een duurzame samenleving betekent voor ons dat we nu en in de toekomst fijn samen leven in onze wijken.
In ‘In de buurt van…’ staat meestal een hoofdpersoon centraal. Dit keer doen we het anders. Voor dit nummer zijn we in de buurt van de overwegingsgroep. Een ontmoetingsplek voor iedereen die wil groeien door ervaringen te delen.
Een klimaatneutraal Nederland in 2050. Dát is waar de overheid naar streeft. Ook de acht grootste Limburgse woningcorporaties, waaronder Wonen Limburg, onderschrijven de noodzaak om duurzaam te wonen en werken. Daarom zijn deze acht woningcorporaties drie jaar geleden, samen met de provincie Limburg, het Programma Kraamkamers gestart. Daarin wordt samengewerkt aan vraagstukken rondom verduurzaming. Want alleen ga je sneller, maar samen kom je verder.
Op veel plaatsen in Limburg zijn er initiatieven om een collectief woonproject op te zetten. Bij collectief wonen zijn je buren geen onbekenden, maar mensen waarmee je samen bouwt, woont en leeft. Zo’n wooncollectief draagt bij aan langer zelfstandig wonen voor ouderen, maar biedt ook nieuwe woonvormen voor jongeren.
Drie dames van het Hofje aan de Averbodenstraat in Helden hebben het initiatief genomen om het grasveld tussen de huizen aan te pakken. Ze wilden het hofje gezellig, gebruiksvriendelijk en veilig maken. Ze hebben contact gezocht met de wijk- en complexbeheerder van Wonen Limburg.
Anders dan in voorgaande jaren volgt de huurverhoging van 2023 niet de inflatie. Gelukkig maar, want die was erg hoog. In plaats daarvan is het uitgangspunt de gemiddelde loonstijging van 2022. De meeste huurders in de gereguleerde sector krijgen dit jaar een huurverhoging van maximaal 3,1%. Bij woningcorporaties zal het vaak minder zijn, want gemiddeld mag de huur van hun woningen 2,6% omhoog. Huurders in de vrije sector krijgen een hoger percentage: maximaal 4,1%.